Kan dolaşımını arttırmak için bölgesel vakum oluşturmaya dayanan hacamat uygulama yöntemine kuru kupa terapisi denir. Bu şekilde uygulanan kuru kupa terapisi hacamat çeşitleri içerisinden bir tanesidir.
Belirli vücut noktalarından yüzeysel cilt kesikleri ile vakum yaparak kanın alındığı uygulama yöntemidir. Bu hacamat yönteminin bir diğer adı ise Yaş Kupa Terapisidir. Hacamat çeşitleri içerisinde uygulanan yaş kupa terapisi en çok tercih edilen uygulama çeşididir.
Hacamat, deri altında lenfatik kanallarda ve dokular arasındaki sıvıda biriken toksinlerin atılmasında uygulanan bir yöntemdir. Ayrıca ağır metal gibi atıkların, kirli kanla birlikte vücuttan uzaklaştırılması amacıyla koruyucu hekimlikte uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Hacamat Nasıl Yapılır?
Eski bir teknik olmasına rağmen, hacamatın etkili bir fizik tedavi şekli olduğu bilim tarafından desteklenmektedir. Kasları gevşeterek, tetik noktaları serbest bırakarak ve lenfatik akışı iyileştirerek kronik ağrıyı ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Negatif basınç kullanarak emme oluşturduğunuzda, hidrasyonu ve vücut dokularına kan akışını artırırsınız.
Aynı zamanda yapışıklıkları azaltarak, bağ dokularından kurtulmayı sağlar ve fazla sıvıları yok eder. Derin doku salınımı veya lenfatik sistemi boşaltmak için terapist hacamat tekniğini değiştirir. Fizyoterapistlerimiz kupa terapisi uygulama konusunda beceriklidir. Tedaviyi yara, yanık veya enfeksiyonlu ciltlerde uygulamıyoruz. Ayrıca tedavi sonrası ciltte oluşan morluklar kısa sürede iyileşir.
Hacamatın Uygulandığı Bölgeler Nelerdir?
Vücutta, boyun ve bıngıldak dışında bütün bölgelere hacamat uygulaması gerçekleştirilebilmektedir. Bıngıldak, başın tepe noktasında bulunan çukurluğa verilen addır.
Hacamat uygulamasının en faydalı sonuçlar verdiği bölgeler ise, iki kürek arasının 10 cm üstü, iki kulak arası ve kalbin arası olarak bilinmektedir.
Kulak arkasına yapılan hacamat uygulamalarında, kişide meydana gelen kulak rahatsızlıkları, sinüzit, boğaz hastalıkları, baş ağrısı, migren, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları gibi durumların tedavisi amaçlanmaktadır.
Kalbin arka bölgesine uygulanan hacamat ile, akciğer rahatsızlıkları, safra problemleri, tansiyon, panik atak, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları gibi durumların tedavisi amaçlanmaktadır.
Karaciğer arkasına gerçekleştirilen hacamat uygulamaları ile, karaciğerin temizlenmesi, safra taşlarının tedavisi, halsizlik, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Karaciğerin vücuttaki görevini sağlıklı şekilde yerine getirememesi sonucu, kişide halsizlik ve yorgunluk meydana gelmektedir. Hacamat tedavisi, düzenli uyumasına rağmen yorgun hisseden kişilerde, karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla tavsiye edilmektedir.